Regeringskansliets rapport om Beteendeekonomi

Mars 2009 lämnade Integrations- & Jämställdhetsdepartementet en rapport med titeln: 

Beteendeekonomi och konsumentpolitik

Soo I just had to read it!
Vad är summan av kardemumman av den 57 sidor långa rapporten?:

Syftet med rapporten var att visa hur den beteendeekonomiska revolutionen formar dagens nationalekonomi, och hur det i sin tur påverkar konsumenter, som du och jag.
Robert Östling (som har författat rapporten) lyfter fram att beteendeekonomi kan leda till en konsumentpolitik som minskar risken att konsumenter begår misstag. (Wohoo)

Östling menar att tidigare har Nationalekonomisk forskning spelat en mindre roll för konsumentpolitiken än för exempelvis konkurrenspolitiken, eftersom det inom nationalekonomi länge inte funnits verktyg att förstå många konsumentpolitiska frågeställningar. Men..."Genomslaget för beteendeekonomi har dock inneburit en förändring och det är nu betydligt lättare att analysera konsumentpolitik utifrån en nationalekonomisk utgångspunkt. Detta innebär att nationalekonomi har potential att fungera som en enande teoretisk grund för både konkurrens- och konsumentpolitiken. Även om vägen dit förmodligen är lång kan det i förlängningen förhoppningsvis leda till en konsekvent utformad konsumentpolitik som dessutom kan utvecklas i samklang med andra politikområden"

Om du blev nyfiken på att läsa rapporten så tryck här. =) 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

HJÄRNGODIS

Hej kära läsare, tack för att du besöker bloggen! Du missar väl inte att dela dina favorit texter! Är du nyfiken på ännu mer psykologi - klicka på nästa för att ladda fler inlägg. Lämna gärna en kommentar om det finns ett särskilt ämne du är intresserad av. Till höger hittar du de senaste texterna samt inlägg som dyker upp slumpartad. Sharing is caring ;)

Senaste

recentposts

Slumpartad

randomposts