Förbättra dina matvanor med några enkla steg!

Vi har alla en inre önskan om att bli nyttigare... Yupp, det är ingen idé att förneka det. Men varför misslyckas dem flesta av oss med att hålla en nyttig kost? 


Svaret är enkelt --> Bekvämlighet!


Just, Mancino och Wansink (2007) fann att vi har svårt för självkontroll vad gäller mat, när vi är hungriga. Vi vill äta någonting och vi vill äta det nu! Det är då lätt hänt att alla tankar kring att välja nyttigt skjuts upp till "nästa måltid". Därför föreslår de att man redan på förhand (eller rättare sagt innan hungern kickar in) ska ha ordnat ett nyttigt mål eller endast ha nyttiga alternativ hemma. Här är några enkla steg Wansink rekommenderar för att få dig eller din familj att bli nyttigare:


1. Flytta fram frukten. Fruktkonsumtionen ökade med 103% i en skola när man lade fram frukten i en korg. Tidigare var frukten placerat i mitten av kön och man var tvungen att stoppa handen under ett glaslock för att komma åt det. När frukten är mer synlig och lätttillgänglig ökar sannolikhet att du äter det.


2. Utseende spelar roll. Tänk på matens utseende, för du lär inte äta någonting som ser äckligt ut. Den där gröna smoothien som är en pina att dricka på morgonen är inget långsiktigt plan. Välj istället att fylla förrådet med nyttig mat som suktar. ;o)


3. Ge grönsakerna Coola namn. När man i en skola döpte om morötter till "X-ray vision carrots" ökade morots konsumtionen med 27%. I grunden handlar det om marknadsföring. För oss som är lite äldre kan vi  öka matens åtråvärdhet, genom att kolla upp vad för nyttigt den nyttiga maten innehåller.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

HJÄRNGODIS

Hej kära läsare, tack för att du besöker bloggen! Du missar väl inte att dela dina favorit texter! Är du nyfiken på ännu mer psykologi - klicka på nästa för att ladda fler inlägg. Lämna gärna en kommentar om det finns ett särskilt ämne du är intresserad av. Till höger hittar du de senaste texterna samt inlägg som dyker upp slumpartad. Sharing is caring ;)

Senaste

recentposts

Slumpartad

randomposts