Påskägg

Om du någonsin pratar med någon som inte är bekant med beteendeekonomi eller inte ser möjligheterna i att förstå kraften i irrationalitet, släng ägg på dem.

Under påskhelgen gör chokladtillverkarna sina största vinster, eftersom vi helt enkelt älskar påskägg. Bara i Australien konsumerar man i genomsnitt tjugo påskägg för varje man, kvinna och barn. Men i ekonomiska beslutsfattande termer är vår kärlek till påskägg irrationellt. Låt mig förklara:

Tänk dig att du besökte två olika butiker.
I den första butiken erbjuder de dig 180 gram Marabou chocklad för 25 kronor.
I den andra butiken erbjuder de också 180 gram Marabou choklad men för 15 kronor. 
Du skulle välja den andra, eller hur? När allt kommer omkring så är det samma produkt, men du sparar 40%. 

Tänk dig nu att du besöker en butik som ger dig två erbjudanden. Det första är densamma som ovan, du får 180 gram Marabou choklad för 15 kronor. Det andra erbjudandet är ett påskägg på 180 gram, som kostar 25 kronor. Vilket erbjudande skulle du nu välja?

Traditionell ekonomi skulle hävda att vi väljer det billigare alternativet varje gång. Men ack.. vi är oftast inte så rationella. Det faktum att chockladen har ett äggform och är omsluten av färgad folie papper och endast finns tillgänglig under påsk får majoriteten av oss att vilja köpa det 40% dyrare påskägget. 

Beteendeekonomin hjälper oss att förstå varför:

Relativitet:
Vi bedömer någonting i relation till någonting annat. I det första exemplet var det exakt samma typ av choklad vad gäller utseende, vilket underlättar när man ska bedöma om priset är rättvist. Däremot när chokladen är äggformat, blir grunderna som man baserar prisrelativitet på annorlunda. Man lägger inte längre märke till att man betalar mer för exakt lika mycket choklad. För att försvåra saken ännu mer brukar butiker inte placera påskäggen i närheten av det "vanliga" årligt tillgängliga chokladen.

Socialpåverkan:
Vi har lätt för att påverkas av vår omgivning. Påskägget är en social konstruerat tradition. Att ge sitt barn ett block choklad till påsk istället för ett påskägg blir inte riktigt samma sak. För att rättfärdiga vår ekonomiska irrationaliteten motiverar vi vårt inköp genom att hänvisa till produktens känslomässiga värde... exempelvis glädjen av att få ett påskägg eller ett barns leende när han lägger ögonen på den. Det är just det alla marknadsförare vill uppnå med sina produkter. ;o) 

2 kommentarer:

HJÄRNGODIS

Hej kära läsare, tack för att du besöker bloggen! Du missar väl inte att dela dina favorit texter! Är du nyfiken på ännu mer psykologi - klicka på nästa för att ladda fler inlägg. Lämna gärna en kommentar om det finns ett särskilt ämne du är intresserad av. Till höger hittar du de senaste texterna samt inlägg som dyker upp slumpartad. Sharing is caring ;)

Senaste

recentposts

Slumpartad

randomposts