Starkare marknadsforskning med BE

Nick Southgate motiverar i sin artikel "Why behavioural economics should only make market research stronger" användningen av beteendeekonomi inom marknadsforskning.

Traditionell ekonomi föredrar en ren och elegant uppsättning av axiom för att beskriva beteenden. De ser hos individen en person som fattar rationella beslut som leder till bättre resultat för personen själv. Beteende ekonomer insisterar istället på att vårt beteende inte alls är elegant eller rationellt. Vi är faktiskt rätt så klumpiga när det gäller ekonomi.
Southgate nämner att en av kritiken mot BE är att den tenderar att se saker ur ett individperspektiv. Forskningen är oftast inriktat på att ta reda på hur människor beställer pizza eller hur mycket de är villiga att betala för öl under solig dag med mera. Men beslut som fattas på individnivå påverkar även samhället i stort... exempelvis så forskas det på hur man får människor att vilja donera organ eller bli mer miljömedvetna. Frågor som ger stora konsekvenser för samhället.

Det har tidigare varit givet att människor fattar beslut efter sina personliga preferenser. Det har dock på senare tid framkommit att människor inte alltid köper det de vill ha eller behöver. De gör bara det alla andra gör (eller det de tror att alla andra gör). De upprepar det de gjorde sist. Väljer det som är enklast inte nödvändigtvis det som är mest lönsamt. De köper det som erbjuds, inte det de vill ha. Och de följer råd som andra har givit. Kontexten som beslutet fattas har visat sig vara mycket viktigare än det man fattar beslutet om.

Southgate menar att förståelsen för denna kontext kommer att öppna stora möjligheter inom marknadsforskning. Det kommer att leda till nya områden att utforska och nya tekniker att använda sig av.

Referens:
Southgate, N. (2011). Why behavioural economics should only make market research stronger. International Journal of Market Research Vol. 53 Issue 2 - 143-146

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

HJÄRNGODIS

Hej kära läsare, tack för att du besöker bloggen! Du missar väl inte att dela dina favorit texter! Är du nyfiken på ännu mer psykologi - klicka på nästa för att ladda fler inlägg. Lämna gärna en kommentar om det finns ett särskilt ämne du är intresserad av. Till höger hittar du de senaste texterna samt inlägg som dyker upp slumpartad. Sharing is caring ;)

Senaste

recentposts

Slumpartad

randomposts