Tiden försvinner snabbare med tiden?

Groundhog Day Syndrome = Tiden flyger iväg snabbare ju fler rutiner vi har

I filmen Groundhog Day, spelar Bill Murray en karaktär som återupplever samma dag om och om igen. Medan vi blir äldre upplever vi att tiden försvinner snabbare och vi förvånas över att det är Groundhog Day igen? Är det jul redan? Har det redan gått 7 år sen gymnasiet?

Ronald E. Riggio väljer att kalla känslan av att tiden går snabbt för "Groundhog Day Syndrome" och menar att det beror på att vår vardag brukar bestå av rutiner, vilket innebär att vi upplever samma typ av händelser dag in och dag ut. Däremot när vi gör saker för första gången brukar det skapas ett bestående "levande" minne, exempelvis minns de flesta av oss vår första dag på jobbet eller skolan eller den första resan till PrimeMark i London m.m. 

Enligt Riggio kan man få tiden att gå långsammare genom att ändra på sina rutiner och pröva nya saker, då enskilda nya minnesupplevelser är enklare att komma ihåg än enskilda rutinminne. Riggio föreslår därför att man firar sin födelsedag på olika platser, om man vill att firandet ska vara längre och skapa sig en större variation av "födelsedagsminnen".  

En annan teori som förklarar varför tiden upplevs flyga iväg, grundar sig i en matematisk formel, som menar att tidsupplevelsen beror på hur gammal man är. När man är10 år upplevs 5 år att vara en ganska lång tid eftersom det utgör halva ens levnadstid. Men teorin förklarar inte varför vissa perioder upplevs gå snabbare än andra, till exempel att de första dagana i semestern upplevs som långsamma, men innan man vet namnet av det, så har två veckor hunnit rinna iväg. Groundhog Day Syndrome förklarar att den initiala "långsamheten" beror på att man upplever nya saker, men snart hamnar man i rutin: man bor på samma hotell, besöker samma stränder m.m. 

Riggio avslutar sin artikel med "Although routines may be familiar and comforting, they also lead to a perception that time is passing more quickly, and the world is passing us by." 

1 kommentar:

HJÄRNGODIS

Hej kära läsare, tack för att du besöker bloggen! Du missar väl inte att dela dina favorit texter! Är du nyfiken på ännu mer psykologi - klicka på nästa för att ladda fler inlägg. Lämna gärna en kommentar om det finns ett särskilt ämne du är intresserad av. Till höger hittar du de senaste texterna samt inlägg som dyker upp slumpartad. Sharing is caring ;)

Senaste

recentposts

Slumpartad

randomposts