Sluta att arbeta mer än 40 timmar i veckan!

Det är givet att ju mer tid man ägnar åt sitt arbete, desto mer får man gjort. Verkligheten är dock annorlunda.

För några veckor sen skedde det en viss uppståndelse i amerikans media kring Sheryl Sandberg, Facebooks huvudchef för det operativa arbetet, när hon bekände att hon aldrig brukar jobba övertid. Hon kände att hon tidigare var tvungen att dölja det faktumet, eftersom människor skulle tro att hon inte skötte sitt jobb. 
Redan under början av  1900- talet undersökte företaget Ford Motor antalet arbetstimmar som personalen skulle arbeta för att uppnå bäst produktion. Till mångas förvåning fann man en "sweet spot" för optimal effektivitet, på ca 40 arbetstimmar i veckan. Att välja att arbeta fler timmar gav i längden väldigt få fördelar och ledde även till minskat produktivitet.

Varför?
Jag tror att det kan beror på Parkinson's Law 

Parkinson's Law säger att "Work expands so as to fill the time available for its completion." Det innebär att om du har 45 arbetstimmar kommer det ta dig 45 arbetstimmar för att utföra ditt arbete. Om du däremot vet att du endast har 40 arbetstimmar till ditt förfogande kommer du att effektivisera och göra klart arbetet inom 40 timmar.  Man blir bättre på att tidsplanera och på att minska sin arbetsbörda så att den passar in i tidsramen. Du kanske väljer då att låta bli med små detaljer eller att älta kring beslut, för att hinna klart i tid.
En annan teori är att de som arbetar mer än 48 timmar i veckan kan ha större risk för utbrändhet, vilket i sin tur leder till sämre prestation. 
Så om du vill uppnå en sweetspot lär av Sheryl Sandberg och jobba aldrig övertid ;o)
Sandberg pratar i Tedklippet om varför det finns alltför få kvinnliga ledare inom företagsvärlden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

HJÄRNGODIS

Hej kära läsare, tack för att du besöker bloggen! Du missar väl inte att dela dina favorit texter! Är du nyfiken på ännu mer psykologi - klicka på nästa för att ladda fler inlägg. Lämna gärna en kommentar om det finns ett särskilt ämne du är intresserad av. Till höger hittar du de senaste texterna samt inlägg som dyker upp slumpartad. Sharing is caring ;)

Senaste

recentposts

Slumpartad

randomposts