Få chefen att gilla dig med en kopp kaffe

Det du väljer att dricka med en person som du nyligen har träffat kommer att påverka din uppfattning av honom eller henne. 


Yale forskarna Lawrence Williams och John Bargh fann att man tenderar att gilla en person och beskriva honom/henne som varm i större utsträckning om man höll i en varm kopp kaffe eller te, än om man höll i en kall dryck. 

Vad innebär det att uppfatta någon som "varm" gentemot "kall"?
Interpersonell värme refererar till egenskaper som de flesta av oss eftertraktar hos andra, ex: en person som är vänlig, hjälpfull och pålitlig.  Williams och  Bargh menar  att tillskrivningen av varma respektive kalla egenskaper är en "first pass" till om personen framför dig är pålitlig som en vän, en "non- foe"  eller om han eller hon är en potentiell "foe" som kan komma att stå ivägen för dig. 

Relationen mellan fysisk- och psykisk värme tros bero på en betingning mellan dessa två, som ska ha skapats redan när vi var spädbarn. Williams och Bargh skriver Maintaining closeness to caretakers during infancy, a period of relative helplessness, is critical for the survival of many animals... a close mental association should develop between the concepts of physical warmth and psychological warmth. Williams och  Bargh pekar i sin artikel på neurologiska studier som visar att Insula aktiveras vid fysisk värme. Insula är samtidigt ansvarig för sociala funktioner som känsla av tillit, vilket kort innebär att vi har förknippat kroppsvärme med goda sociala egenskaper. 

Så nästa gång du ska ta ett fik med chefen, se till att han/ hon får en varm dryck i handen! ;o)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

HJÄRNGODIS

Hej kära läsare, tack för att du besöker bloggen! Du missar väl inte att dela dina favorit texter! Är du nyfiken på ännu mer psykologi - klicka på nästa för att ladda fler inlägg. Lämna gärna en kommentar om det finns ett särskilt ämne du är intresserad av. Till höger hittar du de senaste texterna samt inlägg som dyker upp slumpartad. Sharing is caring ;)

Senaste

recentposts

Slumpartad

randomposts