Altruistiskt beteende är smittsamt

Minns du filmen "Skicka Vidare (Pay it forward)", med den unge Trevor som inspirerade personer som han hjälpte att skicka vidare givmildheten som de har fått uppleva till tre andra som är i behov av hjälp? 
Filmen skiljer sig inte mycket från verkligheten enligt forskarna James Fowler och Nicholas Christakis. Fowler och Christakis utformade ett experiment där de uppmuntrade deltagare att spela "public goods game" - spelet går ut på att medlemmar i en grupp måste bidra med egna pengar till de andra gruppen för att spelet ska fungera. De fann att en persons initiala generositet i gruppen orsakade en kedjereaktion av givmildhet hos de andra gruppmedlemmarna. Givmildheten hos deltagarna höll sedan i sig trots att de fick byta grupp två gånger. 

Dessvärre gäller detsamma om man hamnar i en grupp där alla är restriktiva med sina bidrag. Deltagarna tenderade då att fortsätta vara mindre samarbetsvilliga i de nya gruppformationerna. Om du är intresserad av att läsa originalartikeln tryck här. ;) 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

HJÄRNGODIS

Hej kära läsare, tack för att du besöker bloggen! Du missar väl inte att dela dina favorit texter! Är du nyfiken på ännu mer psykologi - klicka på nästa för att ladda fler inlägg. Lämna gärna en kommentar om det finns ett särskilt ämne du är intresserad av. Till höger hittar du de senaste texterna samt inlägg som dyker upp slumpartad. Sharing is caring ;)

Senaste

recentposts

Slumpartad

randomposts