Gör mobilen dig till en Tölp?

Mobilen har många funktioner och är idag ett verktyg som vi inte kan leva utan, men gör mobilen oss till självcentrerade tölpar? Forskare vid Maryland universitet tycker det. De fann att vi direkt efter att ha använt mobilen tenderar att engagera oss mindre i positivt riktade sociala beteenden som ämnar att hjälpa andra människor och samhället i stort. Vi är mindre benägna att svara på frågor, trots att vi kan svaren, skänka pengar till välgörenhet samt ställa upp för våra medmänniskor.


Villighet att hjälpa andra minskade även när deltagarna endast fick rita en bild i sina mobiltelefoner eller bara tänka på att använda den. 


Varför gör mobilen oss till snåla självcentrerade tölpar?
Forskarna tror att det beror på att mobilanvändningen uppfyller vårt behov av socialnärhet. De menar att de flesta vill ha kontakt med andra individer, och när detta behov tillmötesgås med hjälp av mobilen, leder det till att vi blir mindre villiga att engagera oss i fler sociala aktiviteter. 
En annan teori är att vårt beteende kan bero på en "ingroup bias". "Ingroup bias" innebär att vi tenderar att värdera den egna sociala gruppen högre än andra grupper, och de som befinner sig utanför vår grupp behandlas inte lika bra av oss som de som befinner sig inom den. När vi använder mobilen blir vi påminda om vår ingroup och blir därmed mindre benägna att hjälpa personer som befinner sig utan den gruppen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

HJÄRNGODIS

Hej kära läsare, tack för att du besöker bloggen! Du missar väl inte att dela dina favorit texter! Är du nyfiken på ännu mer psykologi - klicka på nästa för att ladda fler inlägg. Lämna gärna en kommentar om det finns ett särskilt ämne du är intresserad av. Till höger hittar du de senaste texterna samt inlägg som dyker upp slumpartad. Sharing is caring ;)

Senaste

recentposts

Slumpartad

randomposts