Kaos - leder till ordning och reda

Du vet den sköna känslan du får när allt är fint och städat hemma... Enligt en ny studie dras vi till ordning och reda när vi upplever att vårt liv är kaotiskt. En logiskt, organiserat miljö tröstar och hjälper oss att uppleva att vårt liv inte styrs av slumpen. Om man tillämpar denna kunskap på konsumentbeteende, finner man att de som upplever mindre kontroll i sin vardag dras till produkter som är strukturerade och ordningsamma - exempelvis varor som har tjocka gränser, ramar och andra väl definierade kanter. Forskarna skriver Boundaries, by their very nature, dictate where things belong and consequently represent the establishment of order and structure in the environment,” 

Efter terroristattackerna den 11 september 2001 i USA, upptäckte man en märkbar skift i vilka typer av varor som introducerades på marknaden:  "...America’s reaction to its vulnerable state was reflected in a shift away from visually open, flexible, and translucent products to the more structured and tightly bounded products (with their sharp edges, tight corners, and opaque packages) that captured design awards and accolades in the year that followed [9/11]."

I studien utförde man en serie experiment där forskarna bland annat delade in studenter i två grupper och bad dem utföra kognitiva uppgifter (som att lösa matematiktal) med oljud i bakgrunden. Den ena gruppen fick möjligheten att kunna sänka bakgrundsljuden medan den andra gruppen fick härda ut det. Som ersättning för deras deltagande i studien fick studenterna sedan välja mellan två vykort - det var samma bild på båda vykorten men den ena hade en tjock ram omkring den. Forskarna fann att de som utsattes för oljudet utan möjligheten att kontrollera ljudnivån valde vykortet med den tjocka ramen i större grad, än de som hamnade i kontrollgruppen.

Forskarna tipsar därför marknadsförare, att med hänsyn till dagens finansiella kris, naturkatastrofer och hot om terroristattacker, skapa produkter som ger konsumenterna en större känsla av kontroll. Men för de som inte vill köpa nya möbler eller andra produkter under svåra tider, så räcker det med att ha det lite extra städat och ordnat hemma. ;) 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

HJÄRNGODIS

Hej kära läsare, tack för att du besöker bloggen! Du missar väl inte att dela dina favorit texter! Är du nyfiken på ännu mer psykologi - klicka på nästa för att ladda fler inlägg. Lämna gärna en kommentar om det finns ett särskilt ämne du är intresserad av. Till höger hittar du de senaste texterna samt inlägg som dyker upp slumpartad. Sharing is caring ;)

Senaste

recentposts

Slumpartad

randomposts