Må bra av att prata!

Diana I. Tamir and Jason P. Mitchell vid Harvad Universitetet har upptäckt vad förskollärare och Reality fans redan vet: Vi älskar att prata om oss själva.

De utförde en rad experiment där de beräknade hur mycket människor pratar om sig själva och varför. I ett av experimenten scannade Tamir och Mitchell deltagarnas hjärnor när de avslöjade personlig information  eller uttryckte sina åsikter om andra. 

De fann att hjärnans belöningssystem aktiveras när vi diskuterar personlig information, framförallt när vi vet att det finns någon som aktivt lyssnar. Vi får helt enkelt en biokemisk kick av att prata om privata saker och spenderar därför ca 40% av en konversation åt att uppdatera den andre om vad som är nytt i vårt liv, uttrycka våra åsikter eller dela annan information om oss själva.

När deltagarna fick följande två alternativ:
1. Tjäna 4 dollar, men under inga omständigheter dela personlig information med någon under experimentet.
2. Prata om sig själv och endast tjäna en dollar.
..kunde  många inte låta bli att dela personlig informationen med andra. Forskarna skriver “The effects were magnified by knowledge that one’s thoughts would be communicated to another person, suggesting that individuals find opportunities to disclose their own thoughts to others to be especially rewarding,”. Studien förklarar varför sociala plattformer som Facebook och Twitter är så populära (nära beroendeframkallande) men även varför människor väljer att ställa upp på reality shows.  

Vad är summan av kardemumman? Nästa gång du fastnar på en fest med en person som bara pratar om sig själv, avbryt honom/henne och börja prata om dig själv istället - du kommer att må mycket bättre av det. ;)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

HJÄRNGODIS

Hej kära läsare, tack för att du besöker bloggen! Du missar väl inte att dela dina favorit texter! Är du nyfiken på ännu mer psykologi - klicka på nästa för att ladda fler inlägg. Lämna gärna en kommentar om det finns ett särskilt ämne du är intresserad av. Till höger hittar du de senaste texterna samt inlägg som dyker upp slumpartad. Sharing is caring ;)

Senaste

recentposts

Slumpartad

randomposts