Pappersböcker är bättre för minnet än E- böcker

I den akademiska världen håller digitala böcker på att långsamt ersätta den gamla goda pappersboken. Digitala böcker väger mindre, kan innehålla mer information, och är ett billigare alternativ för oss studenter (som har snälla klasskamrater som skickar kurslitteratur i pdf- format :), för att inte tala om att en ipad är enklare att bära runt än en bok på över 1000 sidor. Men kan det finnas några fördelar med den gamla teknologin?

För att ta reda på frågan valde några forskare att dela in psykologstudenter i två grupper. Båda grupper fick läsa samma text, men de lät den ena gruppen läsa texten via en dator medan den andra gruppen fick läsa texten i en vanlig pappersbok. De fann  att det finns två fördelar med att läsa i en pappersbok jämfört med en e-bok. 

1. Det krävdes mer repetition när man läste på sin dator för att minnas informationen. 
2. Det var enklare att förstå och återberätta texten efter att ha läst pappersboken.
Studenter som läste e-boken kunde dock efter lite repetition komma upp till samma kunskapsnivå som pappersläsarna. 

Forskarna tror att det beror på att pappersböcker skapar fler associationer som hjälper läsaren att minnas bättre. Läsaren tar hjälp av vart informationen befann sig på sidan genom att exempelvis visualisera om informationen låg åt vänster eller höger, högre upp eller längre ner på sidan, vilken sida det var och hur långt in i kapitlet det låg.

Så vad är summan av kardemumman?
Har du tentaperiod och ont om tid? Välj då att läsa i en gammal hederlig bok om du vill enklare minnas de korrekta svaren. ;) 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

HJÄRNGODIS

Hej kära läsare, tack för att du besöker bloggen! Du missar väl inte att dela dina favorit texter! Är du nyfiken på ännu mer psykologi - klicka på nästa för att ladda fler inlägg. Lämna gärna en kommentar om det finns ett särskilt ämne du är intresserad av. Till höger hittar du de senaste texterna samt inlägg som dyker upp slumpartad. Sharing is caring ;)

Senaste

recentposts

Slumpartad

randomposts