Sitsen är upptagen! En studie om resenärers antisociala beteenden

Jag tillbringade större delen av sommaren i Stockholm och upptäckte till min förvåning att jag sällan fick ögonkontakt med mina medresenärer i Stockholms tunnelbana, även när vi satt mittemot varandra. De flesta var upptagna med sina mobiltelefoner eller tidningar, andra tittade ner i marken och några såg ut mot fönstret (som bestod av total mörker mellan stationerna). 


Enligt Yale doktoranden Esther C. Kim är bristen på ögonkontakt vanligt bland resenärer. Hon tillbringade två år åt att studera resenärers beteende under bussresor i USA och har dragit slutsatsen att vi helt enkelt undviker sociala interaktioner under våra resor. 
Varför?

  • Säkerhet: Vi brukar vara antisocioala mot främlingar, framförallt när vi reser eftersom det finns en risk att främlingen  är "knäpp" eller är ute efter att sno våra saker. 
  • Irritation: Bristen på personlig utrymme och avskildhet leder till att vi inte är lika trevliga som vanligt.
  • Trötthet: Man är ofta trött, stressad eller utmattade efter arbetsdagen. 
  • Investering i nya relationer: Kim skriver  ”As strangers on the bus, individuals have no incentive to invest their time or energy in others.” 
Som regel bör man se till att alla rader är ockuperade innan man sätter sig bredvid en person. Den som bryter mot regeln (ex. Du stiger på bussen och sätter dig bredvid någon trots att större delen av bussen är tom) kommer att stämplas som en "knäppgök". Om man stiger på bussen och upptäcker till sin fasa att alla rader är redan ockuperade så letar man efter någon som ser någorlunda "normal" ut att sätta sig bredvid.  Vad är normal? Enligt Kim är det någon som "inte ser galen ut, ej pratglad och luktar inte". 


Kims 7 TIPS för att undvika att någon sätter sig bredvid dig på bussen:
1. Undvik ögonkontakt
2. Stretcha fötterna över till andra sitsen
3. Ha på högvolym i hörlurarna och låtsas att inte höra när någon frågar om fönstersitsen är ledig. 
4. Lägg flera föremål utspridd på den lediga sitsen. De flesta brukar lägga sin väska.
5. Låtsas sova
6. Eller titta ut med en tom blick mot fönstret.
7. Om du verkligen inte vill att någon ska sätta sig bredvid dig, ge personen som närmar sig din sits "the hate stare" även känd som "Du vill inte mucka med mig" blicken.

Referens:

2 kommentarer:

  1. ...eller så kan du le lite grand, nicka lätt mot stolen bredvid, ta bort kassen/väskan du lagt där och göra en lätt gest med handen närmast sätet. Då tror vederbörande att du är en så'n där kontaktsökande typ, och sätter sig någon annanstans.

    OBS! inte helt säker metod, vederbörande kanske längtar efter att få prata ut med någon som orkar lyssna... :-)

    SvaraRadera

HJÄRNGODIS

Hej kära läsare, tack för att du besöker bloggen! Du missar väl inte att dela dina favorit texter! Är du nyfiken på ännu mer psykologi - klicka på nästa för att ladda fler inlägg. Lämna gärna en kommentar om det finns ett särskilt ämne du är intresserad av. Till höger hittar du de senaste texterna samt inlägg som dyker upp slumpartad. Sharing is caring ;)

Senaste

recentposts

Slumpartad

randomposts