Korta pauser förbättrar ditt minne!

Många studenter (framförallt ni från mellanöstern) är tidsoptimister, vilket slutar med att man tillbringar sena kvällar och hela nätter åt att försöka memorera en hel kurs innan domedagen. Och ja.. man kanske klarar sig fram till tentan för att sedan kollapsa på soffan när man kommer hem, och få det mesta man har stresspluggat "bortsuddad" ur minnet, för alltid

Ny forskning pekar på att dessa långa oavbrytna koffein fyllda plugg perioder inte är särskilt effektiva om man vill att informationen ska sitta kvar. Forskare vid det skottländska universitetet "University of Edingburgh" har upptäckt att små korta pauser boostar minnet. 
De delade in deltagare i två grupper och lät båda grupper lyssna på två respektive historier... Den ena gruppen fick höra berättelserna i följd, medan den andra gruppen fick vila i ett mörkt rum under 10 minuter mellan berättelserna. 

Forskarna fann att de som hade fått vila i 10 minuter kunde återberätta fler detaljer från historierna de fick höra tidigare under dagen, än de som inte fick det. Deras förmåga att minnas detaljer höll i sig till och med när de en vecka senare ombads rabbla upp allt det kunde komma ihåg. 

Summan av kardemumman (såsom jag väljer att tolka det) är att man kan fortsätta med sina intensiva pluggdagar inför tentan, men bör se till att ta regelbundna små pauser. ;) 

2 kommentarer:

  1. Men pauserna tar ju extra tiiiiid...

    SvaraRadera
  2. men du investerar den tiden på ett bättre sätt ;o) och då du inte längre behöver upprepa informationen lika ofta gör att du sparar tiden du la på att vila =)

    SvaraRadera

HJÄRNGODIS

Hej kära läsare, tack för att du besöker bloggen! Du missar väl inte att dela dina favorit texter! Är du nyfiken på ännu mer psykologi - klicka på nästa för att ladda fler inlägg. Lämna gärna en kommentar om det finns ett särskilt ämne du är intresserad av. Till höger hittar du de senaste texterna samt inlägg som dyker upp slumpartad. Sharing is caring ;)

Senaste

recentposts

Slumpartad

randomposts