Minska hetsdrickandet genom att börja dricka tidigt?

Ungdomar som dricker ett glas vin till maten hets dricker mindre än ungdomar som inte dricker tillsammans med familjen, enligt en studie publicerat i tidningen "Addiction, Research and Theory". Amerikanska forskare intervjuade 80 italienska ungdomar i åldern 16 - 18 och 80 unga vuxna italienare i åldern 25 - 30 år i de vinproducerande regionerna - Abruzzo och Umbria. De som konsumerade alkohol till maten under uppväxten drack mindre än 5 glass vid ett tillfälle, och hade mindre risk att supa sig fylla än de som inte gjorde det.

Man har länge undrat varför vissa kulturer - som den franska och italienska - verka uppmuntra till mer ansvarstagande drickvanor, trots att de börjar dricka tidigt samtidigt som man i irländska och ryska kulturer där invånarna också börjar dricka vid ung ålder, har rykten om sig att vara (umm...) "frikostiga" med sitt drickande. 

Utifrån denna studie drar författarna slutsatsen att det kan bero på att italienska ungdomar växer upp i en miljö där alkohol är en normal del av familjelivet, och att man därmed associerar vin med socialisering, inte enbart med festande. De skriver:
Youths in these cultures learn to drink more responsibly than their U.S. counterparts because drinking is culturally normative, exposure occurs at a younger age, and alcohol is part of the fabric of family mores.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

HJÄRNGODIS

Hej kära läsare, tack för att du besöker bloggen! Du missar väl inte att dela dina favorit texter! Är du nyfiken på ännu mer psykologi - klicka på nästa för att ladda fler inlägg. Lämna gärna en kommentar om det finns ett särskilt ämne du är intresserad av. Till höger hittar du de senaste texterna samt inlägg som dyker upp slumpartad. Sharing is caring ;)

Senaste

recentposts

Slumpartad

randomposts