Tv-spel är bra för hjärnan!

Det här inlägget riktar sig till alla er tv-spel beroende lanare och era föräldrar som oroar sig för hur ni påverkas av tv-spel. Ni kan försäkra dem med att It's not all bad! 

Redan på början av 90-talet upptäckte neuroforskaren Richard Haier "Tetris effekten". Han fann att hjärnan hos en person som spelade Tetris förbrukade mindre glykos ju mer automatiserad spelaren blev. Fyndet ledde till att man så småningom började tillverka spel som tränar hjärnans automatiseringsförmåga. Idag låter flera universitet sina vårdstudenters utföra olika vårduppdrag (ex. operationer, intervjuer med patienter m.m.) med hjälp av "virtuella spel", för att träna upp deras skicklighet inom dessa områden. 

Tidigare har man trott att spelandet leder till impulsivitet och att det i sin tur bidrar till att man gör fler felaktiga snabba beslut. I en review artikel fann man däremot att personer som spelar regelbundet  tv-spel har bättre reaktionstid samt bättre precision/noggrannhet än icke spelare. Forskarna hävdar att dessa förmågor sprider sig sedan till områden i det verkliga livet.

Men det är inte bara goda nyheter - när det kommer till våldsamma tv-spel är det nog bäst att ta hänsyn till att studier visar att (trots att man är uppe hela natten och spelar med ett gäng kompisar) minskar våldsamma spel prosocialt beteende och empati för andra människor. Våldsamma spel leder även till ökade aggressiva tankar, känslor och beteenden. 

1 kommentar:

  1. Det är inte förvånande att så många studier bygger på en missbruk av spel. Men jag är skeptisk till det. Det verkar för mig att vuxna älskar spel såväl som barn. Och jag, i sin tur, älskar racing, strategi och spelautomater på nätet . Vad är fel med det? Bara förutom spelen, är jag en bra pappa, make, en framgångsrik affärsman. Det betyder inte att hela mitt liv bara är på datorn, nej det är det inte) Om jag har råd med några timmar med datorunderhållning, är det bra) Eftersom jag vanligtvis inte har tid till det. Och dessutom, låt oss vara ärliga, eftersom spelautomater inte bara är underhållning och slots, det är bara riktiga pengar. Vem vet, plötsligt kommer jag av misstag att bli miljonärer med hjälp av ett kasino. Allt är möjligt)

    SvaraRadera

HJÄRNGODIS

Hej kära läsare, tack för att du besöker bloggen! Du missar väl inte att dela dina favorit texter! Är du nyfiken på ännu mer psykologi - klicka på nästa för att ladda fler inlägg. Lämna gärna en kommentar om det finns ett särskilt ämne du är intresserad av. Till höger hittar du de senaste texterna samt inlägg som dyker upp slumpartad. Sharing is caring ;)

Senaste

recentposts

Slumpartad

randomposts