Dagdrömmar kan göra mer skada än nytta...

En studie av Killingsworth och Gilbert fann att dagdrömmar - vare sig man fantiserar om sin soliga smekmånad, eller ältar sin brutala skilsmässa - leder till ett dåligt humör.

För att testa sambandet mellan dagdrömmande och "glädje", skapade Killingsworth och Gilbert en iPhone app som kontaktade deltagare vid olika tider under dygnet och frågade dem om deras mentala hälsa och humör (sinnestillstånd). Cirka 5000 personer svarade, i åldrarna 18 till 88 år från 83 länder.
Appen ställde följande tre frågor till dem:
How are you feeling right now?
What are you doing right now?
Are you currently thinking about something other than what you’re currently doing?

Resultaten pekade på att människor tenderar att dagdrömma cirka 30% av tiden oavsett aktivitet (förutom när man..*host... "skapar barn"). Utifrån deltagarnas rapporteringar fann man att de kände sig mindre glada när de dagdrömde än när de inte gjorde det - även när uppgiften deltagarna ägnade sig åt då de inte dagdrömde var "rolig". 
Studieförfattarna skriver:
“Our main result is that mind wandering on average is associated with less happiness”
Vill man bli lyckligare rekommenderar de att man övar sig på att befinna sig i nuet. Och nu till en väldigt passande låt av Adele: 
Inlägg som andra har gillat:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

HJÄRNGODIS

Hej kära läsare, tack för att du besöker bloggen! Du missar väl inte att dela dina favorit texter! Är du nyfiken på ännu mer psykologi - klicka på nästa för att ladda fler inlägg. Lämna gärna en kommentar om det finns ett särskilt ämne du är intresserad av. Till höger hittar du de senaste texterna samt inlägg som dyker upp slumpartad. Sharing is caring ;)

Senaste

recentposts

Slumpartad

randomposts