Det gör ont att se någon skämma ut sig!

Har du någon gång kypit ihop av skam medan du såg en person skämma ut sig (som på idol)? Om ja, så är du förmodligen en väldigt empatisk person, enligt en studie publicerad i PLOS One
Studien fann att upplevelsen av vikarierande "pinsamhet" (på eng. vicarious embarrassment) påverkar samma delar av hjärnan som när man känner empati för någons fysiska smärta - ex. när du ser någon slå i sin tå. Studien lyfter även fram forskning som pekar på att fysisk och emotionell smärta hanteras av samma delar i hjärnan, vilket kan förklara varför det gör fysiskt "ont" när man blir dumpad av sin pojkvän/flickvän. 
De fann även att vi känner smärta för personen som skämmer ut sig, vare sig den personen är uppmärksam om sin pinsamma situation eller inte. 

Testa din empati genom att titta på klippet nedan: 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

HJÄRNGODIS

Hej kära läsare, tack för att du besöker bloggen! Du missar väl inte att dela dina favorit texter! Är du nyfiken på ännu mer psykologi - klicka på nästa för att ladda fler inlägg. Lämna gärna en kommentar om det finns ett särskilt ämne du är intresserad av. Till höger hittar du de senaste texterna samt inlägg som dyker upp slumpartad. Sharing is caring ;)

Senaste

recentposts

Slumpartad

randomposts