Fyra sekunder räcker för pinsam tystnad!

Vi har alla upplevt det - den obehagliga tystnaden som ibland uppstår när man pratar med någon. Enligt en holländsk studie räcker med bara fyra sekunder av tystnad för att det ska börja upplevas som obekvämt. De fann att en god konversations "flyt" påverkar självförtroendet och känslan av tillhörighet. 

De holländska forskarna utförde två experiment där de i den ena bad 102 studenter att läsa en av två berättelser. I den första berättelsen sade någon kommentaren — “I think obese people should pay for two seats on the bus”vilket följdes av tystnad. I den andra berättelsen sades samma kommentar, men konversationen flöt vidare utan uppehåll efter påståendet. Studenterna fick sedan föreställa sig att det va de som gjorde en "faux pas". Deltagarna rapporterade att de upplevde mer ångest, kände sig ratade och mindre "bekräftade" i scenariot som inkludera tystnad än den där konversation fortsatte. Man fann liknande resultat i det andra experimentet där 60 studenter fick se två versioner av en konversation som handlade om sexuella relationer mellan studenter och professorer. 

De tror att känsligheten för avvisning eller uteslutning uppkom under evolutionen, där uteslutning ur en grupp kunde leda till död. o.O 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

HJÄRNGODIS

Hej kära läsare, tack för att du besöker bloggen! Du missar väl inte att dela dina favorit texter! Är du nyfiken på ännu mer psykologi - klicka på nästa för att ladda fler inlägg. Lämna gärna en kommentar om det finns ett särskilt ämne du är intresserad av. Till höger hittar du de senaste texterna samt inlägg som dyker upp slumpartad. Sharing is caring ;)

Senaste

recentposts

Slumpartad

randomposts