Hjälper fettsnack?

Forskare har funnit att majoriteten av kvinnor engagerar sig i fettsnack med sina vänner, och att runt en tredje del gör det regelbundet - oavsett om de faktiskt är överviktiga eller inte. Många kvinnor klagar till sina vänner om att de känner sig feta eller uppblåsta, eller över att de har dåligt samvete för att de inte har gått till gymmet eller att de äter för mycket. Det typiska fettsnacket brukar gå till på följande sätt: 

Vän1: "Ugh, jag känner mig fet" 
Vän2: OMG är du seriös? Du är INTE fet"
Vän1: "Jo det är jag, titta på mina tights"
Vän2: "Titta på MINA tights" 
Vän1: "Du är ju en pinne"
Vän2: "Du också" 
Känner du igen det? När forskarna frågade kvinnor hur det kommer sig att de "fettsnackar" - svarar många att det får dem att må bättre. Men man fann även att de kvinnor som klagade mest om sin vikt var mer missnöjda med sina kroppar än de som inte gjorde det lika ofta. De var även mer benägna att köpa medians "perfekta kropp" ideal. Studieförfattarna skriver:
Although social support and empathy are usually viewed as psychologically healthy constructs, constant reminders that one’s normal-weight or underweight friends also feel fat may not be helpful in the long run. Such fat talk simply serves to reinforce the thin body ideal and the notion that disliking one’s body is normative for women. Women come to expect this type of talk from their peers and likely feel pressured to engage in it.
En uppsidan till fettsnacket är att hos en fjärde del av kvinnor leder det till att man gör upp planer med sin vän för att komma i bättre form. Om man sedan följer upp sina planer är en annan femma. ;) 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

HJÄRNGODIS

Hej kära läsare, tack för att du besöker bloggen! Du missar väl inte att dela dina favorit texter! Är du nyfiken på ännu mer psykologi - klicka på nästa för att ladda fler inlägg. Lämna gärna en kommentar om det finns ett särskilt ämne du är intresserad av. Till höger hittar du de senaste texterna samt inlägg som dyker upp slumpartad. Sharing is caring ;)

Senaste

recentposts

Slumpartad

randomposts