Därför knuffar vi tillbaka på dansgolvet...!

Vi känner alla någon vars personlighet förändras när de är alkoholpåverkade. Personer som startar bråk med någon som råkar knuffa eller spilla sin drink på dem på dansgolvet. Detta kan bero på att  alkohol ökar vår "medvetet bias" (på eng. intentionality bias) - vår tendens att tro att andra avsiktligt utför sina handlingar. Så när någon spiller sin drink på dig drar du slutsaten att han eller hon gör det för att djävlas med dig.

Beuge och kollegor förklarar att det dagliga livet är kognitivt krävande och kräver viss kognitiv kontroll för att man ska kunna ta hänsyn till alternativ förklaringar till en händelse.  Exempelvis skulle du om du var nykter ha övervägt att det är trångt och mörkt på dansgolvet samt att personer brukar ha svårt med balansen när de är påverkade. Din vän vars personlighet förändras åt det aggressiva hållet, kan helt enkelt bara ha svårt för kognitiv kontroll när han eller hon är alkoholpåverkad (vilket med andra ord innebär att din vän blir dum i huvudet och bör egentligen inte dricka).
 ;o) 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

HJÄRNGODIS

Hej kära läsare, tack för att du besöker bloggen! Du missar väl inte att dela dina favorit texter! Är du nyfiken på ännu mer psykologi - klicka på nästa för att ladda fler inlägg. Lämna gärna en kommentar om det finns ett särskilt ämne du är intresserad av. Till höger hittar du de senaste texterna samt inlägg som dyker upp slumpartad. Sharing is caring ;)

Senaste

recentposts

Slumpartad

randomposts