Hur pålitliga är ögonvittnen?

Med tanke på Fritz fallet som diskuteras i median för ett par veckor sen, tänkte jag att det kan vara lämpligt med forskning som undersöker psykologin i brottsmål. 

I en studie som har döpts till "The London Dungeon study" fann man att ångest/rädsla påverkar förmågan att korrekt minnas och känna igen detaljer från ett brott eller en förövare. Detta har tydliga implikationer inom rätten då vittnesmål ofta används i bevisföringen. 

I Dungeon experimentet lät man en man med luva och ärr på ansiktet attackera (dock inte skada) deltagare (som kände till att en "attack" skulle ske) samtidigt som man skrämde upp dem en spöke och skelett (vilket de inte kände till skulle hända). De bad sedan deltagarna att skatta hur mycket ångest de kände under händelsen, därefter fick de peka ut "förövaren" från en rad på 8 personer med liknande kläder. Man fann att de personer som rapporterade höga nivåer av ångest identifierade fel gärningsman signifikant fler gånger än de som inte blev lika uppskrämda, vilket är rätt skrämmande resultat när man tänker efter. o.O

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

HJÄRNGODIS

Hej kära läsare, tack för att du besöker bloggen! Du missar väl inte att dela dina favorit texter! Är du nyfiken på ännu mer psykologi - klicka på nästa för att ladda fler inlägg. Lämna gärna en kommentar om det finns ett särskilt ämne du är intresserad av. Till höger hittar du de senaste texterna samt inlägg som dyker upp slumpartad. Sharing is caring ;)

Senaste

recentposts

Slumpartad

randomposts