Därför avstår vi från hjälp

Många har förmodligen en bekant som kan dra stor nytta av en hjälpande hand, men som strängt tackar nej till all form av hjälp. Avsikten bakom ett "Nej" sker oftast inte i sårande syften utan beror, enligt Leon Seltzer, på orsaker listade här nedan:   


  1. Stolhet - Att ta emot hjälp från någon kan ibland kännas som att man är otillräcklig, underlägsen eller har förlorat. Att erbjudas pengar, även om det är ett lån, kan av den stolte kännas som om han/hon vore ett välgörenhetsobjekt som inte kan lyckas med något på egen hand. 
  2. Oförtjänt - Om man växer upp i en miljö där man får lära sig att man inte bara kan be om saker, utan bör i första hand förtjäna dem, kan det upplevas som fel att ta emot hjälp från någon. Om dessa personer skulle tillåta sig själva att ta emot det som erbjuds så får de ofta ångest eller skuldkänslor .
  3. Ovilja att stå i skuld - Personer som verkar extremt självständiga, kan  uppleva mottagandet av tjänster som riskabelt. Om ditt erbjudande skulle stå i vägen för deras känsla av frihet, självständighet, säkerhet eller autonomi kommer de högt sannolikt att tacka nej till ditt erbjudande. 
  4. Sårbarhet - Personer som har svårigheter med tillit, räds att acceptera ett erbjudande då det kan skapa en obalans i förhållandet, där de får en lägre position. Detta kan i det förflutna ha använts emot dem, vilket leder till en ovilja att utsätta sig för det igen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

HJÄRNGODIS

Hej kära läsare, tack för att du besöker bloggen! Du missar väl inte att dela dina favorit texter! Är du nyfiken på ännu mer psykologi - klicka på nästa för att ladda fler inlägg. Lämna gärna en kommentar om det finns ett särskilt ämne du är intresserad av. Till höger hittar du de senaste texterna samt inlägg som dyker upp slumpartad. Sharing is caring ;)

Senaste

recentposts

Slumpartad

randomposts