Vägen till ett superminne går via sömnen

Man har sedan länge haft kännedom om att sömn påverkar vårt minne. Redan år 1924 visade Jenkins och Dallenbach att personer som sov efter att ha studerat en gloslista mindes fler ord än de som dygnade (trots det insisterar studenter fortfarande på att sitta uppe hela natten och råplugga en hel kurs). 

Hur utvecklar man ett superminne med hjälp av sömnen? 

I'm so happy you asked! I en studie av Rudoy och kollegor fann man att vi minns saker betydligt bättre om ljudet som är associerat med den information vi vill minnas spelas upp för oss under sömnen. 

Deltagare fick i uppgift att titta på en skärm och försöka komma ihåg vart på skärmen en bild poppade fram. Vissa deltagare fick se en bild på en katt medan det spelades upp en "meow" ljud i bakgrunden och andra fick se en tekanna och höra ett visslande ljud. När deltagarna sov (och hamnade tryggt och säkert i djupsömn) spelade man upp "meow" ljudet till några av de som fick se katten och ett visslande ljud till några av de som fick se tekannan. Dagen efter bad man alla deltagare att peka ut vart på skärmen de hade sett figuren. Deltagare som fick höra den associerade ljudet medan de sov utklassade de som sov utan ljudet. 

Då det är svårt för oss vanliga dödliga att veta vid vilken tid vi hamnar i djupsömn (så att vi kan programera in ett minnesljud) har de goda människorna vid Zeo utvecklat en app för det. Orkar man inte koppla upp sitt huvud till sin mobiltelefon så kan man alltid köra med en oldschool variant som Chandler och hoppas på att det funkar... ;)

Relaterade inlägg:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

HJÄRNGODIS

Hej kära läsare, tack för att du besöker bloggen! Du missar väl inte att dela dina favorit texter! Är du nyfiken på ännu mer psykologi - klicka på nästa för att ladda fler inlägg. Lämna gärna en kommentar om det finns ett särskilt ämne du är intresserad av. Till höger hittar du de senaste texterna samt inlägg som dyker upp slumpartad. Sharing is caring ;)

Senaste

recentposts

Slumpartad

randomposts