Är du en samlare?

Min syster och jag håller på att flytta ut ur vår lilla studentlägenhet och inser nu det berg av saker vi har lyckats samla på oss under vår studenttid. Jag har alltid anklagat min syster för att vara en hoarder, då hon är en ivrig samlare av "läkartidningen". Förklaringen till varför läkartidningen måste sparas i vartenda hörn i lägenheten är alltid ologiskt, vilket har lett mig till att undra hur det kommer sig att vissa kan slänga saker utan större bekymmer medan andra fysiskt lider av det? 

Grisham et al gav nyckelringar till 62 personer med OCD (tvång) och frågade dem hur "kära" de blev i sin gåva direkt efter de hade fått den, och ställde sedan samma fråga igen en vecka senare. De fann att trots att alla deltagare skapade ett känslomässigt band till nyckelringen, hade hoarders en tendens att bli kära i objektet ännu snabbare. Denna slags kärlek vid första ögonkastet händer även när många hoardes shoppar. 

Tolin et al jämförde hjärnbilder på personer med OCD och kontrollpersoner och fann att hoarders hade en ökat aktivitet i vissa delar av hjärnan (anterior cingulate cortex och insula) när de försöka fatta ett beslut kring en personlig ägodel. Denna form av hjärnaktivitet tyder på att hoardes emotionellt knyter an till saker, och svarar emotionellt till dem, som om sakerna hade känslor som kunde ta illa vid sig. 

Det finns inget enkelt sätt till att sluta hoarda, man måste trotsa sina känslor och slänga eller ge bort sådant man inte använder. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

HJÄRNGODIS

Hej kära läsare, tack för att du besöker bloggen! Du missar väl inte att dela dina favorit texter! Är du nyfiken på ännu mer psykologi - klicka på nästa för att ladda fler inlägg. Lämna gärna en kommentar om det finns ett särskilt ämne du är intresserad av. Till höger hittar du de senaste texterna samt inlägg som dyker upp slumpartad. Sharing is caring ;)

Senaste

recentposts

Slumpartad

randomposts