Falska kollegor skadar hälsan

En bekant talade häromdagen om hur dåligt hon mår över en kollega som ständigt trycker ner henne  framför chefen, men som när de är ensamma ger henne många komplimanger.  
I en studie av Duffy delar man upp kollegor i "Urholkaren" som försöker undergräva dig (kritiserar dig framför chefen, snor dina idéer och försöker hindra din produktivitet) och "Supporten" som stödjer dig  (vill att du lyckas med dina mål och som framhäver dig framför andra). Man fann att Frenemies (en person som varvar mellan att vara snäll och taskig mot sina arbetskamrater) leder till mer stress på arbetet än om personen enbart var taskig. Det tros bero på att man får ambivalenta känslor gentemot honom/henne. Man vet helt enkelt inte hur kollegan kommer att bete sig vilket skapar en osäkerhet på arbetsplatsen. Man fann dessutom att ju högre ambivalenta känslor man rapporterade om Frenemies på arbetet desto högre blodtryck uppvisade man vid olika aktiviteter.  Summan av kardemumman? Frenemies är värre för hälsan än enemies! 


Följ Hjärngodis på Facebook för fler inlägg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

HJÄRNGODIS

Hej kära läsare, tack för att du besöker bloggen! Du missar väl inte att dela dina favorit texter! Är du nyfiken på ännu mer psykologi - klicka på nästa för att ladda fler inlägg. Lämna gärna en kommentar om det finns ett särskilt ämne du är intresserad av. Till höger hittar du de senaste texterna samt inlägg som dyker upp slumpartad. Sharing is caring ;)

Senaste

recentposts

Slumpartad

randomposts