Vad gör människor till hjältar?

Under Bostonmaraton bombningarna, valde några tappra personer att stanna kvar och hjälpa andra istället för att springa för livet. Vad får någon att riskera sitt liv för att hjälpa andra?  Studier har visat att olika faktorer spelar in: 

Personer med specialiserad bakgrund inom vård eller räddningstjänst tenderar att i högre grad hjälpa människor vid olyckor eller terroristattacker. Detta tros bero på att de är bättre förberedda på att hantera krissituationer. 
Utöver att tro på den egna förmågan, tenderar hjältar att ha en stor känsla av medmänsklighet. Forskaren Kristen Monroe fann att hjältar ofta säger att de bara gjorde det alla andra skulle ha gjort - de betraktar inte sig själva som bättre eller annorlunda än andra.
Och personer som kan identifiera med offren pga egen tidigare traumatisk erfarenhet ger i större utsträckning en hjälpande hand.
Följ Hjärngodis på Facebook för fler inlägg! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

HJÄRNGODIS

Hej kära läsare, tack för att du besöker bloggen! Du missar väl inte att dela dina favorit texter! Är du nyfiken på ännu mer psykologi - klicka på nästa för att ladda fler inlägg. Lämna gärna en kommentar om det finns ett särskilt ämne du är intresserad av. Till höger hittar du de senaste texterna samt inlägg som dyker upp slumpartad. Sharing is caring ;)

Senaste

recentposts

Slumpartad

randomposts