Att sätta eld på någon annans bil eller inte - när du har svårt att bestämma dig!

Har du någonsin funderat på att gå med ett gäng eldgalna ungdomar men aldrig haft möjligheten? Nu har du chansen:

De senaste dagarna har ungdomar som misstänks vara mellan 13-19 år gamla, åkt runt i Stockholm och satt eld på bilar, slängt stenar på brandmän och polis, samt utfört annan skadegörelse mot butiker m.m. Medan några medier sympatiserar med ungdomarna och anser att det är ett rop på hjälp på grund av deras socioekonomiska situation, har många Stockholmsbor uttryckt ett stort missnöje gentemot våldsaktionerna och yrkar snarare på att de bör tillfångatas av myndigheter snarast.

Varför uppstår kravaller? 
Kravaller är en form av civil-olydnad som präglas av oorganiserade gruppers plötsliga eller intensiva aktioner av våld, vandalism eller annan brottslighet. Kravaller är ofta kaotiska och består av ett flockbeteende. Dessa former av antisociala gruppbeteenden brukar uppstå på grund av missnöje (exempelvis att laget man hejar på förlorar, protest mot höga skatter, eller allmän politiskt missnöje). De är svåra att styra och har en tendens att sprida sig. I detta fall verkar det troligt att dessa ungdomar har förvandlat sitt brännande av bilar till en protest mot arbetslöshet och/eller hat mot poliskåren (då de är för unga för att arbeta så lär det vara det senare). Att detta också kan vara en efterkonstruerat politiskt agenda tillföljd av en kvälls adrenalin höjande aktivitet är också möjligt.

Studier visar att kravaller i dagens samhälle är ett ineffektivt sätt att protestera mot politiskt missnöje, och leder snarare till ännu mer polarisering. Vill man däremot uppnå verklig förändring bör man enligt Jobard (2009) rösta fram lokala politiker som är duktiga på att få resurser till det egna området och därmed förbättra den lokala livskvaliten. 

Summan av kardemumman: Tills vi har vetenskaplig belägg på att brännandet av grannens bil faktiskt bidrar till att förbättra förorten så bör du kanske avstå från det. 

8 kommentarer:

 1. Tack för din kommentar på min blogg, och tack för din blogg=) Mycket bra- kort koncist och kärnämnesexpertis.

  SvaraRadera
 2. https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/417831_377536952356659_1491552850_n.jpg

  SvaraRadera
 3. "rösta fram lokala politiker som är duktiga på att få resurser"
  That's bull...
  Sossesverige (alla partier asså..) har en tendens att använda "tillföra nya resurser" som en universallösning på alla problem!
  I Husby hade tydligen alla skolungar FÅTT en egen Ipad, det har inte ens jag?
  Nu ska de få egna läsplatttor, också?
  Till vad nytta när man inte kan läsa?
  SKolorna får redan extra bidrag.
  Man kan ta ner frågan till basic, VILL man inte integrera sig - då blir det inte av. Med deras resonemang att "detta är VÅRT område här har Aina inget att göra - men vi tar gärna emot svennarnas skattepenger, men håll er för h-e härifrån. Här styr nämligen VI!!
  Detta är inte ett upplopp, inte en ungdomsprotest inte.. det är ett KRIG, ett krig mot sekulär civilisation där man från mussesidan vill visa vem som ska bestämma här, nu, och i framtiden...
  Ingen inom vår styrande elit inser, begriper, fattar att dessa individer, de tänker inte i samma banor som oss, de har helt andra linjer i sin tankeverksamhet och framför allt, helt andra mål än vad vi strävar mot i ett civiliserat västsamhälle!

  //ER

  lyckades inte logga in av nån anledn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Jag tror inte att man vill starta ett krig om man är flykting och rymt från ett helvete redan. Ingen försvarar något av deras beteende att bränna ned bilar, men en sak jag inte förstår? Varför skulle det vara fel att vilja "rösta fram lokala politiker som är duktiga på att få resurser"? Det är det Sverige gjort enda sedan den absoluta monarkin upphörde?

   Dessutom så kan det vara så att viljan att integrera sig har funnits, men inte något av det har lönat sig, och det är det den här vetenskapliga inlägget utgick från. Läser du dessutom på vad västsamhället har gjort resten av världen åren 1500-1700 och vad för långsiktliga konsekvenser det har medfört , borde du nog också förstå att allt handlar inte om att det ska vara en viss klass och överhuvnad som ska vara över någon annan, att vi tycker så goda och bra om oss själva på andra bekostnads och blodspillo, skäms på dig. Det är intressant att du tar upp begreppet "civiliserat västsamhälle". Vad ska det betyda? Att den europeiska människan är en aning smartare än resten av världen... gissa vad ditt snille? Europeérna var så fattiga att de inte ens kunde betala skatt åt det Osmanska riket när de skulle handla med Kina och Indien till fots. Detta var Europa innan Handelskapitalismen tog sin början och rivalerna England, Portugal och Spanien kunde börja kolonisera världen till sjöss. Förhoppningsvis har du också då läst på vilka otroliga onda omen som västvärlden och västsamhället förde med sig till dessa stackars kolonier. Kanske är det nu dags "TO TAKE THE BLADE YOU ONCE CREATED" och städa upp ert skit ni förde med er sedan kolonismens tid. Därför svara på min fråga: Det väl av den anledningen som många människor idag åker som gästabetare till "västvärlden", för att finansera sina familjer i sitt hemland? Västvärlden tog alla råvaror, naturresurser samt ädelmetaller som en gång i tiden tillhörde det befintliga området och den ursprungliga befolkningen. Orkar inte ni tag emot invandrare? Vem har ni mer skäl att skälla på? Mer än er själva?

   Dessutom är du rädd för att muslimer ska komma till Sverige? Well, kanske det då är dags att sluta sälja vapen till t.ex. Afghanistan.

   Dessutom om alla länder och människor skulle tänka ur ett realistiskt perspektiv som du nu gör, hade hela världen stått i brand och granne hade varit vänt mot granne, för att vi alla inte får lika behandling, vilket du kräver. Därför att världen ser ut så: om det ska bli bättre måste de med mer pengar tillföra mer än förväntat tillbaka. Detta innebär att om ska vi få bättre utbildning i skolorna i Husby måste vi offra oss för att det ska bli bättre för oss alla i Sverige. Vad vet du om att skolorna får redan extra bidrag och hur de prioteras samt tillämpas?

   Jag tror nog att de flesta elever kan läsa en text. En femåring kan läsa en text, men det är förmågan att kunna analysera och kritiskt granska texten som eleverna i ett utanförskap mest behöver hjälp med....Du får alla att må så jävla dåliga...och får alla att verka vara så jävla odugliga.

   Det är inte bra...

   Radera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera

HJÄRNGODIS

Hej kära läsare, tack för att du besöker bloggen! Du missar väl inte att dela dina favorit texter! Är du nyfiken på ännu mer psykologi - klicka på nästa för att ladda fler inlägg. Lämna gärna en kommentar om det finns ett särskilt ämne du är intresserad av. Till höger hittar du de senaste texterna samt inlägg som dyker upp slumpartad. Sharing is caring ;)

Senaste

recentposts

Slumpartad

randomposts