Män spenderar mer när kvinnor är svåra att få


När kvinnor är mindre i antal i relation till män, tenderar männen att spendera mer pengar, ta större lån och spara mindre inför framtiden enligt forskaren med det coola namnet, Vladas Griskevicius.

Griskevicius och hans team utförde en rad experiment där de bland annat övertygade män att det bodde många kvinnor i deras område eller att de bodde för få kvinnor i relation till män i området. De följde sedan upp det med frågor om hur mycket de (manliga deltagare) kunde tänka sig spendera på vissa prylar, hur mycket pengar de vill lägga undan inför ev. kostnader eller pension och hur mycket de kan tänka sig låna från banken. I gruppen där man trodde att kvinnor var få, var männen villiga att ta lån som var 82% högre och sparade i snitt 42% mindre inför framtiden.
Man fann liknande resultat när man bad män i två olika experimentgrupper att titta på bilder, där den ena gruppen fick se ett jämnt könsfördelat foto och den andra gruppen fick se en kvinna omgiven av män.

Griskevicius tror att det ökade spenderande av cash är ett sätt för män att skrämma iväg sina rivaler, och menar att detta sker helt omedvetet. Därefter föreslår han att banker bör i sin marknadsföring ha ett ojämnt antal kvinnor och män på sina bilder, dvs om de vill öka sin utlåning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

HJÄRNGODIS

Hej kära läsare, tack för att du besöker bloggen! Du missar väl inte att dela dina favorit texter! Är du nyfiken på ännu mer psykologi - klicka på nästa för att ladda fler inlägg. Lämna gärna en kommentar om det finns ett särskilt ämne du är intresserad av. Till höger hittar du de senaste texterna samt inlägg som dyker upp slumpartad. Sharing is caring ;)

Senaste

recentposts

Slumpartad

randomposts