Stress förstör din hjärna

Kroppens alarmsystem heter amygdala. Det är ett litet nyst av hjärnceller som sitter djupt inne i hjärnan. När du blir väldigt rädd eller orolig börjar amygdala arbeta. Och då kommer kortisol ut i blodet. Kortisol är en ihållande stresshormon som bland annat ser till att du får mer socker ut i blodet, så att du orkar vara aktiv längre. 

I vanliga fall har du mest kortisol i blodet på morgonen. Sedan minskar det undan för undan och är som lägst sent på eftermiddagen. I hjärnan finns det små slags "termostater" som känner av hur mycket kortisol du har i kroppen och ser till att nivån är lagom. 
Om du plötsligt blir stressad av något obehagligt ökar kortisolet en stund. Sedan sjunker det igen. 

Men om du utsätts för alltför mycket stress eller är deprimerad under lång tid, ger de små termostaterna i hjärnan upp. De slutar att justera kortisolet - och så fortsätter det att vara för högt dygnet runt.

I längden är för mycket kortisol inte bra för hjärnan. En liten nervcellsklump som heter hippokampus är särskilt känslig. Några celler där kan krympa och till och med dö av för mycket kortisol. En av hippokampus viktiga uppgifter är att sköta om minnet, bland annat språkligt minne, korttidsminne, långtidsminne och rumslig minne. Med andra ord leder stress till försämrad minne, vilket inte är särskilt hjälpsamt när man är sönder stressad inför en tenta :S

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

HJÄRNGODIS

Hej kära läsare, tack för att du besöker bloggen! Du missar väl inte att dela dina favorit texter! Är du nyfiken på ännu mer psykologi - klicka på nästa för att ladda fler inlägg. Lämna gärna en kommentar om det finns ett särskilt ämne du är intresserad av. Till höger hittar du de senaste texterna samt inlägg som dyker upp slumpartad. Sharing is caring ;)

Senaste

recentposts

Slumpartad

randomposts