Du har sju sekunder att göra ett bra intryck!

När en eventuell framtida kollega eller chef får syn på dig för första gången, gör han/hon en massa bedömningar om dig däribland: Är du någon man ska gå fram till eller någon som man bör undvika? Är du en vän eller fiende? Är du någon som har status och auktoritet? Är du pålitlig, kompetent, en person man kan gilla, som har god självförtroende?

Alla dessa bedömningar sker i blixtfart enligt forskare från New Yorks Universitet (NYU). De fann att vi fattar elva stora beslut om varandra redan inom de första sju sekunderna. Detta tros bero på överlevnadsmekanismer då det förr var viktigt att snabbt kunna fatta beslut om man befann sig i fara eller inte.

Det första intrycket vilar mycket på det icke verbala språket, såsom ditt kroppsspråk.
Här är 7 icke verbala tips som kommer hjälpa dig att ge ett bättre första intryck:  

1. Anpassa din attityd:  
Det är väldigt lätt att uppfatta vilken attityd en person har. Innan du kommer in i ett rum gör ett medvetet val om vilken attityd du vill ta med dig in.

2. Var rak i ryggen:
Hjärngodis har tidigare skrivit om hur ditt kroppsspråk formar dig - att stå rakt, hålla huvudet högt och ta mycket fysisk plats sänder signaler om att du är en kompetent person med bra självförtroende.

3. Le:
Med hjälp av ett leende talar du om för dina betraktare att du välkomnar dem. Det skickar signaler om att du är ofarlig och vänlig (såtillvida du inte har ett creepy leende).

4. Ta ögonkontakt:
Att titta någon i ögonen visar på intresse och öppenhet.

5. Lyft lite på ögonbrynen:
Öppna ögonen lite mer än normal för att uppnå "The eyebrown flash" - den universella signalen på bekräftelse och erkännande av en person.

6. Skaka hand:
Det är det snabbaste sättet enligt forskning att skapa samförstånd och tillit mellan två personer.

7. Luta fram en aning:
När du lutar fram visar du på att du är engagerad och intresserad. Men se till att respektera den andra personens privata sfär. Inom företagsvärlden brukar man säga att man ska hålla ett avstånd på lite över en halv meter.

Det kan kännas stressande att du bara har 7 sekunder på dig att göra ett bra intryck, men om du följer de sju tipsen här ovan är 7 sekunder allt du behöver! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

HJÄRNGODIS

Hej kära läsare, tack för att du besöker bloggen! Du missar väl inte att dela dina favorit texter! Är du nyfiken på ännu mer psykologi - klicka på nästa för att ladda fler inlägg. Lämna gärna en kommentar om det finns ett särskilt ämne du är intresserad av. Till höger hittar du de senaste texterna samt inlägg som dyker upp slumpartad. Sharing is caring ;)

Senaste

recentposts

Slumpartad

randomposts