Självdisciplinerade personer är gladare

Medan jag frossar i choklad och bläddrar i mina nätpsykologtidningar (jag gillar att göra flera saker samtidigt) råkar mina ögon fastna på rubriken  "Självdisciplinerade personer är gladare". Yupp - bra timing!

En klick senare får jag reda på att forskare har funnit ett starkt samband mellan självkontroll och ökat livstillfredsställelse. Men vad är det som skiljer personer som är väldisciplinerade från de som inte är det? 

Att ha självdisciplin handlar inte bara om att beröva sig själv livets mest läckra njutningar utan om hur man hanterar mål som hamnar i konflikt. Exempelvis - Nöjet av att äta en kaka vs. smärtan av att gå upp i vikt.

Enligt studien tenderade de med hög självdisciplin att undvika hamna i situationer där de behöver fatta det beslutet, och rapporterade därmed mindre negativa känslor. De självdisciplinerade deltagarna hade alltså inte en slags superkraft som gjorde att de kunde motstå frestelsen utan de utsatte sig för färre situationer där de skulle hamna i frestelsens grepp - och de var helt enkelt gladare på grund av det. 

Relaterade inlägg:
Lördagsgodis regeln gör att choklad smakar bättre! 
PåskäggFörbättra dina matvanor med några enkla steg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

HJÄRNGODIS

Hej kära läsare, tack för att du besöker bloggen! Du missar väl inte att dela dina favorit texter! Är du nyfiken på ännu mer psykologi - klicka på nästa för att ladda fler inlägg. Lämna gärna en kommentar om det finns ett särskilt ämne du är intresserad av. Till höger hittar du de senaste texterna samt inlägg som dyker upp slumpartad. Sharing is caring ;)

Senaste

recentposts

Slumpartad

randomposts