Uppnå lycka på jobbet!

I en metaanalys  fann man att positiv psykologi förbättrar det allmänna psykiska välmåendet och reducerar risken för depression.
Positiv psykologi går ut på att vara proaktiv istället för reaktiv. Man flyttar fokus från det som är "fel" i en viss situation till att sträva efter det som är "rätt".


Nedan är 5 tips på hur du kan börja jobba positivt:


  • Fokusera på det du är bra på! 
Är du för rigid för att prata vid möten? Oförmögen att snabbt komma på smarta lösningar? Istället för att ha ett laserfokus på dina svagheter inkorporera något som du är riktigt bra på varje dag ex. att skriva, leda andra m.m. Uppmärksamma dina framgångar och se fram emot ännu fler saker som du snart kommer att lyckas med.


  • Uppnåeliga mål
Ett misstag som många gör är att de har stora mål som de vill lyckas med utan att definiera de små sakerna de behöver lyckas med längst vägen. Tiden mellan en belöning tenderar att dra ner på motivationen, så genom att göra en massa små mål och sedan fira när dessa uppnås boostar du energin och fokus på det stora målet.


  • Håll dig nära positiva arbetskamrater och undvik de negativa:
Det innebär inte du ska göra allt du kan för att få kollegor att gilla dig, utan handlar om att du ska omringa dig själv med positiva mentorer, kollegor eller andra vars arbete du beundrar.


  • Hjälp andra
Altruistisk beteende leder till bestående glädje. Studier har visat att de som ställer upp som mentorer på sin arbetsplats upplever större arbetarglädje och tillfredsställelse.


  • Uttryck tacksamhet
Förmågan att uttrycka tacksamhet och uppskattning är en viktig del av positiv psykologi och kan lätt appliceras inom en arbetsplats. Att säga tack till en kollega som ger dig en komplimang, till chefen som ordnade fika eller till administratören som skrev ut dina kopior leder till att du blir lyckligare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

HJÄRNGODIS

Hej kära läsare, tack för att du besöker bloggen! Du missar väl inte att dela dina favorit texter! Är du nyfiken på ännu mer psykologi - klicka på nästa för att ladda fler inlägg. Lämna gärna en kommentar om det finns ett särskilt ämne du är intresserad av. Till höger hittar du de senaste texterna samt inlägg som dyker upp slumpartad. Sharing is caring ;)

Senaste

recentposts

Slumpartad

randomposts