Snart kan man få psykoterapeutisk behandling genom sin Ipad

Under de senaste 15 åren har flera studier gjorts på internetbaserad psykoterapeutisk behandling och resultaten ser lovande ut. Man har bland annat studerat om det går att behandla patienter som lider av olika slags ångestproblematik såsom panik, posttraumatisk stress, socialfobi och depression men även diverse ätstörningar (bulumi m.m.) samt effektiviteten av internetbehandling när det kommer till att öka självförtroendet hos patienten, hantera kronisk smärta eller minska sömnproblem.

Internetbaserad behandling kan leda till att det blir billigare att få psykoteraputisk hjälp, vilket i sin tur skulle kunna innebär att landstingen kan hjälpa fler personer snabbare. Eftersom det här är ännu ett oreglerat område finns risken att det uppstår bluffsajter som utnyttjar det till att sälja behandlingspaket som inte bygger på vetenskapliga behandlingsmetoder. Det finns redan idag flera sajter som erbjuder internetbehandling, men om dessa behandlingar funkar eller inte är det svårt som "konsument" att på förhand veta.

ISRII är en nonprofit organisation som försöker reglera området, och vars mål är att utveckla och bidra till fler vetenskapliga studier. Tycker du att det här är super duper intressant och vill veta mer kan du alltid besöka deras hemsida.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

HJÄRNGODIS

Hej kära läsare, tack för att du besöker bloggen! Du missar väl inte att dela dina favorit texter! Är du nyfiken på ännu mer psykologi - klicka på nästa för att ladda fler inlägg. Lämna gärna en kommentar om det finns ett särskilt ämne du är intresserad av. Till höger hittar du de senaste texterna samt inlägg som dyker upp slumpartad. Sharing is caring ;)

Senaste

recentposts

Slumpartad

randomposts