Veckans hjärngodis: Zeigarnik effekten

Det här är till er som känner att ni inte riktigt har orken eller motivationen med ett stort projekt ni har framför er.

Bluma Zeigarnik var en rysk psykolog som upptäckte något intressant medan hon satt i en restaurang i Wien. Servitriserna verkade endast kunna komma ihåg beställningar som var på gång att serveras. Så fort en servitris hade serverad kundens rätt glömde hon bort beställningen.

Som en sann psykolog tog Zeigarnik upptäckten till labben och testade sin teori på studenter. Hon fann att personer som avbröts medan de sysslade med en uppgift kunde minnas uppgiften dubbelt så bra än de som hade slutfört den.

Nästan 60 år senare valde några forskare att testa Zeigarnik effekten (McGraw et al. 1982). De gav studiedeltagare ett väldigt jobbigt pussel att lösa, och avbröt dem innan de hann lösa pusslet. Trots att de blev avbrutna och tillsagda att experimentet var över fortsatte 90% av deltagarna med att sätta ihop pusslet tills det blev färdigt.

Så hur hjälper det här dig som har en  lång"Att göra" lista eller ett stort projekt som du inte orkar med? 
Det du behöver göra enligt teorin är att sätta bollen i rullning, genom att exempelvis starta med något enkelt på din lista som går snabbt för dig att göra. Om du påbörjar en del av projektet kommer du känna dig dragen till att avsluta den - och det är just det här som kallas "Zeigarnik effekten". Med andra ord: Ta tillvara din hjärnas ovilja att lämna saker halvfärdigt genom att påbörja ett projekt.

Populära inlägg:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

HJÄRNGODIS

Hej kära läsare, tack för att du besöker bloggen! Du missar väl inte att dela dina favorit texter! Är du nyfiken på ännu mer psykologi - klicka på nästa för att ladda fler inlägg. Lämna gärna en kommentar om det finns ett särskilt ämne du är intresserad av. Till höger hittar du de senaste texterna samt inlägg som dyker upp slumpartad. Sharing is caring ;)

Senaste

recentposts

Slumpartad

randomposts