Fördelen med att vara arg!

Under en kort tid möttes jag av två personer som utryckte en önskan om att få vara arga. Däribland en kusin som precis hade hamnat i ett tjafs med en gemensam bekant. När jag försökte lugna ner honom med logik svarade han skrattande "Låt mig få vara arg!".

Vad tjänar man på att vara arg?
Ilska leder ofta till dåligt samvete och får en att göra dumma saker som man senare får ångra. Men den uppfyller även flera viktiga funktioner:

Ilska motiverar till förändring (Aarts et al. 2010) och kan ha en utvecklande effekt på förhållanden (Baumeister et al. 1990). Om man exempelvis döljer sin ilska för sin partner kommer partnern aldrig få reda på vad som får en att vilja banka huvudet i väggen, och lär därför fortsätta få en att vilja banka huvudet i väggen.

Personer som ofta blir sura brukar vara optimister (yupp du läste rätt). Pessimister brukar vara förberedda på dåliga situationer, medan optimister tas alltid om sängen (Lerner et al. 2003). Ilska kan även leda till större självinsikt, om vi tillåter det (Kassinove et al. 1997).

Och slutligen är ilska ett bra sätt att få sin vilja igenom eller övertyga andra om ett projekt (Van Kleef et al. 2002). Blir man arg över en orättvisa, kan den känslomässiga engagemanget motivera andra till att också agera.

Relaterade inlägg:Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

HJÄRNGODIS

Hej kära läsare, tack för att du besöker bloggen! Du missar väl inte att dela dina favorit texter! Är du nyfiken på ännu mer psykologi - klicka på nästa för att ladda fler inlägg. Lämna gärna en kommentar om det finns ett särskilt ämne du är intresserad av. Till höger hittar du de senaste texterna samt inlägg som dyker upp slumpartad. Sharing is caring ;)

Senaste

recentposts

Slumpartad

randomposts