Ska du på dejt? Ta på dig röda kläder!


Som alla bröllopssångare eller dj:s kan tala om för oss så finns det en hel del riktigt saftig låtar om kvinnor som bär rött. Det visar sig att det kan finnas en anledning till det: män är mer attraherade till kvinnor som bär den färgen.

I en studie som publicerades i European Journal of Psychology, fann forskare vid University of Rochester att män som visas bilder av en kvinna i röd klänning ställer fler amorösa frågor än män som visas en bild av samma kvinna klädd i blå eller grön. De vill också sitta närmare henne.

Forskare gav manliga universitetsstuderande bilder av en kvinna, berättade sedan för dem att de skulle träffa henne och bad dem därefter att välja några frågor som de ville ställa henne från en förvald lista. Kvinnor i röd framkallade mer relations inriktade frågor som: "Vad tycker du om att göra under en dejt?" medan män som trodde att de skulle möta kvinnan i blått valde frågor som "Vad är ditt kärnämne?".

I ett annat experiment fick män igen höra att de skulle möta kvinnan på bilden, men den här gången fördes de till ett rum med två stolar som de ombads omplacera i rummet. De män som trodde att de skulle möta kvinnan i röd flyttade stolarna närmare varandra än männen som förväntade sig träffa samma dam i grön klänning.

(Förresten, männen fick aldrig träffa kvinnan i röd eller i någon annan färg.)

Varför var killarna så uppskruvad av tanken att träffa en kvinna klädd i röd? Det kan inte bero på att det var den mest iögonfallande färg, eftersom forskarna såg till att alla färger var lika ljusa.  I vissa sammanhang, kunde färgen i själva verket vara något av en avstängning. I en tidigare studie utförd av Elliot fann man att när ett IQ- test hade rött omslag resulterade det i att deltagarna presterade sämre.

Så är röd en lockande färg eftersom vi har alla vuxit upp med röda hjärtformade godislådor på Alla hjärtans dag, vackra karaktärer i Star Trek eller på romanomslag? Eller är det en biologisk impuls, ett eko av parning som primater känner när de ser att en kvinnlig primats bakre ände har blivit klarröd, ett tecken på att hon är i brunst? Elliot tror att det både kan vara biologin och vår kultur som har bidragit till att den röda färgen påverkar oss.

Om din röda klänning är i tvätten, eller inte längre passar, misströsta inte. Forskarna tror att rosa kan fungera nästan lika bra. Trots allt, säger Elliot:
”Red is a more powerful pink.”
Relaterade inlägg:1 kommentar:

HJÄRNGODIS

Hej kära läsare, tack för att du besöker bloggen! Du missar väl inte att dela dina favorit texter! Är du nyfiken på ännu mer psykologi - klicka på nästa för att ladda fler inlägg. Lämna gärna en kommentar om det finns ett särskilt ämne du är intresserad av. Till höger hittar du de senaste texterna samt inlägg som dyker upp slumpartad. Sharing is caring ;)

Senaste

recentposts

Slumpartad

randomposts